Verwijderen steelwratjes (fibromen)


Verwijderen van steelwratjes (fibromen) en bloedblaasjes met Zapper

 

Hoe werkt de Zapper?

Een klein en handig apparaat dat op een veilige laagstroom werkt, voorzien van een puntige elektrode, die na het desinfecteren van de wrat net boven de wrat wordt gehouden. Er ontstaat een klein vonkje tussen de elektrode en de wrat, waardoor deze verschrompelt. De huid geneest zonder littekenvorming. Virale wratjes op bijvoorbeeld handen en voeten dienen bij uw huisarts te worden behandeld.

Behandelingen

Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van de grootte. Een kleine steelwrat kan in één behandeling worden verwijderd. Het verwijderen van een wrat met de Zapper duurt doorgaans slechts enkele minuten.

Na de behandeling

De wrat wordt na de behandeling wat donker gekleurd en de huid rondom zal roodachtig zijn. Tevens ontstaat er een korstje. Dit zal na enkele dagen vanzelf afvallen en de rode kleur verdwijnt.

Wat zijn steelwratjes?

Steelwratjes behoren niet tot de wrattenfamilie. Ze worden namelijk niet veroorzaakt door een virus, zoals echte wratjes, maar ontstaan spontaan. De medische naam voor steelwratje is fibroom. Steelwratjes zijn goedaardige bindweefselgezwellen die met name voorkomen in de hals, de oksels, de liezen, onder de borsten en in het gezicht (oogleden). U kunt ze herkennen als een aangroeisel van de huid, ze zijn huidkleurig of soms wat donkerder gepigmenteerd. Het is niet duidelijk hoe steelwratjes ontstaan en helaas is er dan ook niets wat u kunt doen om ze te voorkomen.

Hoewel steelwratjes geen gevaar vormen voor de gezondheid laten veel mensen ze toch verwijderen. Vooral als ze op duidelijk zichtbare plaatsen zitten of als het er meerdere bij elkaar zijn kunnen fibromen heel ontsierend zijn. Bovendien kunnen ze irriteren, vooral in de liezen en in de oksels.